Over Olivier’s Army

Een klein legertje muzikanten met een uiterst efficiënte slagkracht. Zo is de band van Olivier Schutte wel samen te vatten. Dit samenwerkingsverband tussen een aantal sfeermakers en improvisatoren doet nauwelijks aan repeteren—in plaats daarvan levert vrijwel elke ontmoeting een ijzersterk nummer op.

Olivier’s Army hanteert een unieke werkwijze: Schrijven, arrangeren, uitproberen, improviseren en opnemen gebeurt allemaal in één vloeiende beweging: Tegelijkertijd en door elkaar, in de studio van oprichter Olivier Schutte. Als gevolg daarvan is elk nummer dat wordt opgenomen is een eerste versie en komt als zodanig ook op de plaat. Deze unieke werkwijze resulteert in een zeer fris en sfeervol muzikaal palet, waarin sterke songs worden gekleurd door de kracht van het moment. De bijzondere spanning is duidelijk hoor- en voelbaar, want de energie die je krijgt van het voor het eerst spelen van een nieuw nummer is uniek en niet te reproduceren.

De muziek van Olivier’s Army is vaak donker en stemmig, maar af en toe ook luchtig en speels. In veel nummers zijn jazzinvloeden te horen, niet alleen door de prominente aanwezigheid van trompet en contrabas maar vooral ook door smaakvolle improvisaties. Maar steeds staan de sfeer en de songs voorop, waar een glansrol is weggelegd voor zanger Floris van der Klein, die nu (na zijn rockverleden bij onder meer de in Leidse kringen legendarische grungeband Lemmingz Edge) alle ruimte krijgt. Als referenties kan je denken aan David Sylvian, Talk Talk, Tom Waits, Wilco en Calexico.

De eerste samenkomst was in de lente van 2007 en in 2008 verscheen het debuutalbum A Certain Blue. Het album, wat grotendeels live is opgenomen in de eigen studio van Schutte staat bol van sfeer en melodie en wordt zeer lovend ontvangen in oa. OOR en LiveXS. De opvolger Deal With Demons verscheen in 2012, en hierop wordt de unieke werkwijze van de band verder uitgediept en verbreed, want op het album is een gastrol weggelegd voor enkele van topmuzikanten uit de jazz, zoals Eric Vloeimans (trompet), Jasper Blom (basklarinet) en Jeroen Vierdag (contrabas).

Eind 2014 verschijnt het derde album Back In Command, waar andermaal een keur aan superieure gastsolisten de ruimte krijgt om de plaat een geweldige melodische spanning mee te geven. Onder meer Michael Moore (altsax), Fay Lovsky (theremin) en Wolfert Brederode (wurlitzer) tillen met hun smaakvolle improvisaties de pakkende songs naar hogere sferen.

De kern van Olivier’s Army wordt gevormd door zanger Floris van der Klein en multi-instrumentalist en producer Olivier Schutte. Floris zong in het eerdergenoemde Lemmings Edge, en zong ook vaak samen met zijn zus Leonie die frontvrouw was van de nederrock formatie Grof Geschut. Olivier Schutte maakte ook deel uit van Grof Geschut, maar zat eerder ook in Deire en Oak. Broer Lodewijk Schutte drumde ook al in Grof Geschut en maakte lange tijd deel uit van Jimmyhat. Contrabassist Dan Simon, gitarist/toetsenist Martijn Vogten en trompettist Ruud Peper zaten onder meer in de live bezetting van Oak.

Contact: olivierschutte@gmail.com